Have i got the wrong kit

Discussion in 'Garden Pond Talk' started by Minder, Sep 17, 2010.

  1. Minder

    Minder

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    I have a small pond...only 3000 litres...I got a little carried away when i decided to change my pump and filter.

    I now have a Oase Filterclear 15000 (16000 lph with integral 11w uv). And an Aquamax 15000 (13200 lph flow rate)

    My pond still has green algea after using this for 2 years, it never fully clears.

    Can someone please advise if this kit is compatible or is it pumping to fast..This filter is fitted with foam only..

    Many thanks
     
    Minder, Sep 17, 2010
    #1
    1. Advertisements

  2. Minder

    hewhoisatpeace Evil Genius

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Messages:
    420
    Likes Received:
    1
    Location:
    Pendleton, SC
    Well, welcome. Foam only filter? There's your main problem. Check out the DIY section of the site for some cheap and easy biological filters that will clear up your water within 6 weeks.
     
    hewhoisatpeace, Sep 17, 2010
    #2
    1. Advertisements

  3. Minder

    Minder

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Will,

    Thanks i will have a look at that..

    Regards
     
    Minder, Sep 20, 2010
    #3
  4. Minder

    hewhoisatpeace Evil Genius

    Joined:
    Aug 1, 2010
    Messages:
    420
    Likes Received:
    1
    Location:
    Pendleton, SC
    Yeah, 1st thing to ensure is that you have good bio filtration. Speed of your pump can always be plumbed around, by a ball valve AFTER the pump, plus additional pipes off your outflow from the pump to power other water features. One thing I'd think about if you have too much flow is venturi routed from your pump output, to add circulation and aeration for the same electricity.
     
    hewhoisatpeace, Sep 20, 2010
    #4
  5. Minder

    Minder

    Joined:
    Sep 17, 2010
    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    I did this at the weekend, i now get about half the flow through my filter and the other half diverted to the pond to give current. Not sure how i am going to introduce a bio-filter, i have not got a lot of space to hide it. Gonna have to give that a bit of thought.

    At least i know now what i need..

    Thanks
     
    Minder, Sep 20, 2010
    #5
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.