Lotus slow to develop & Algae issues


Joined
Jun 28, 2020
Messages
75
Reaction score
3
Location
New Jersey
Country
United States
By this time last year, my lotus already had several aerial leaves and this year I still only have floating leaves with no stems poking up above the surface. Is anyone else’s lotus behind this year?

Also I’ve been having issues with algae growth in the water. It clings to the edges and underside of the leaves, causing it to slowly yellow. Any tips or safe solutions for this? Thank you!

472EBC62-9FAE-49F5-A376-80ED135892E3.jpeg
AD5DC0D8-0511-4E44-8CEE-8E2EB48C965D.jpeg
 
Ad

Advertisements

mrsclem

mrsclem
Joined
Jul 21, 2008
Messages
5,155
Reaction score
4,604
Location
st. mary's county, md.
Hardiness Zone
7A
Country
United States
Is that just one lotus? Lots of leaves. The water may be getting too hot. A deeper container may do better. If you can find a larger , deeper pot and just put that whole potted one in it that may help. My new tubers are just now sending up aerial leaves while my established one has already bloomed.
 
Ad

Advertisements

Joined
Jun 28, 2020
Messages
75
Reaction score
3
Location
New Jersey
Country
United States
Is that just one lotus? Lots of leaves. The water may be getting too hot. A deeper container may do better. If you can find a larger , deeper pot and just put that whole potted one in it that may help. My new tubers are just now sending up aerial leaves while my established one has already bloomed.
Yea it’s a small tuber with 2-3 growing tips that I split off from last year’s lotus. I can pot it much deeper in this pot but it’s a dwarf lotus and some leaves were already struggling to reach the surface so I was afraid to place it any deeper
 

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Top