URGENT bought a house with a pond and koi fish

Joined
Apr 6, 2016
Messages
20
Reaction score
6
Country
United Kingdom
ive recently bought a house , it has a pond with one adult koi and one baby , as far as i can tell there is not another adult .

anyway , i spoke to the guy that owned the house previosly over the phone and he made an attempt to explain that there is a pump in the shed it connects to a uv filter that is in a box outside the pond,

i stupidly assumed it only needed to be used as and when i felt the pond needed a clean out, i viewed the house twice the pump was never working ,it has a built in fountain, i would have noticed that, also it was stored away in the shed when i moved in .

i need to get it running right away from what ive been reading so far , any help and advice is greatly appreciated , what and when do i feed them, the previous owner only said they dont need fed through winter but will be needing fed soon, how will i know
 
Joined
Jun 11, 2012
Messages
7,046
Reaction score
7,233
Location
Water Valley, Alberta
Showcase(s):
1
Hardiness Zone
2a
Country
Canada
Welcome gary77!
I think the best thing to do is post a picture of your pond and equipment here, buy a pond water test kit and post the results so we can help determine the health of your pond.
Don't worry about feeding the fish right now.

.
 

sissy

sissy
Joined
Jan 17, 2011
Messages
33,086
Reaction score
15,702
Location
Axton virginia
Showcase(s):
1
Hardiness Zone
7A
Country
United States
congrats on your home and yes pics will help a lot .pumps need to run 24/7 so getting it running is important and also making sure none of the hoses leak and finding out what kind of filter
 
Joined
Sep 3, 2013
Messages
639
Reaction score
299
Location
Long Island, NY
Showcase(s):
1
Hardiness Zone
7b
Country
United States
ive recently bought a house , it has a pond with one adult koi and one baby , as far as i can tell there is not another adult .

anyway , i spoke to the guy that owned the house previosly over the phone and he made an attempt to explain that there is a pump in the shed it connects to a uv filter that is in a box outside the pond,

i stupidly assumed it only needed to be used as and when i felt the pond needed a clean out, i viewed the house twice the pump was never working ,it has a built in fountain, i would have noticed that, also it was stored away in the shed when i moved in .

i need to get it running right away from what ive been reading so far , any help and advice is greatly appreciated , what and when do i feed them, the previous owner only said they dont need fed through winter but will be needing fed soon, how will i know

I agree. Start with a picture or a couple of the pond and filter, pump and UV. Also, if you decide to get into this seriously, you might to pick up a book from Amazon. The book below is a great book. Lots of info ... The link below leaves a lot to be desired but will give you some help for now while people start to respond. Again these tips are basic and I don't agree with everything but it's a start. You'll want a test kit such as the one below. Also want to add a water hardness test to the kit called kH.
Hope I didn't scare you off. If you take measurements and depth, we can figure out the approximate gallons..

http://www.pondbuilder.com/pond-blog/bid/44427/6-Tips-For-Opening-Your-Pond-In-Spring

http://www.amazon.com/Koi-Health-am..._SL500_SR104,135_&refRID=1WB7SP8S0FFMH5VNVTMQ

http://www.amazon.com/API-Freshwate...&qid=1459987104&sr=1-3&keywords=pond+test+kit
 
Joined
Apr 6, 2016
Messages
20
Reaction score
6
Country
United Kingdom
Thanks for the replies , I set the pump up this morning it seems to be working , although the fountain puts some water outside the pond , I could possibly put the pump/ fountain in a deeper part of the pond so the fountain doesn't shoot out the water , is that okay to do ? The pump should maybe be in the deepest part anyway ?

I'll take pictures this evening when I get home from work .
 
Joined
Apr 25, 2014
Messages
427
Reaction score
493
Location
Pershore, Worcestershire, UK
Showcase(s):
1
Hardiness Zone
9b
Country
United Kingdom
Hi Gary,

Welcome to the group. Most fountains have some form of regulator adjustment so you can reduce the pressure - it makes the fountain lower with less risk of going outside the pond. The pump should be deep, but not right on the bottom. (If it's on the bottom and there is a leak in a hose to the filter, it will empty the pond. If it's 12 inches off the bottom, it will empty down to that level, saving your fish.)

Photos and dimensions would help a lot.
Chris
 
Joined
Apr 6, 2016
Messages
20
Reaction score
6
Country
United Kingdom
Good point about emptying the pond , I'll get all the info put up tonight
 

addy1

water gardener / gold fish and shubunkins
Moderator
Joined
Jun 23, 2010
Messages
44,302
Reaction score
29,054
Location
Frederick, Maryland
Showcase(s):
1
Hardiness Zone
6b
Country
United States
Welcome to our group!

You are getting good suggestions, I won't type them out again lol.
 
Joined
Apr 6, 2016
Messages
20
Reaction score
6
Country
United Kingdom
Things just got worse , I mentioned the fountain going out the pond , I didn't realise how much that would empty the pond , worse yet the filter seems to have made the pond much more cloudy .

I care about animals well being and I'm seriously worried now ,

What should I do ?

Pictures to follow
 
Joined
Jun 5, 2013
Messages
2,189
Reaction score
1,327
Location
NC, US
Showcase(s):
1
Hardiness Zone
7a
Country
United States
Is your pond empty now?
If it is, how's the fish?
To fill the pond back in your will need to have de-chlorinator if you have a city water (you dont need that if you have a well). Try to put the water back in slowly while also put the de-chlorinator in.
 
Joined
Apr 6, 2016
Messages
20
Reaction score
6
Country
United Kingdom
IMAG0486.jpg
IMAG0484.jpg
IMAG0487.jpg
IMAG0485.jpg
 
Joined
Apr 6, 2016
Messages
20
Reaction score
6
Country
United Kingdom
It's as it is in the picture , I have one of those barrels rain water goes into , could I use that water
 
Joined
Jun 5, 2013
Messages
2,189
Reaction score
1,327
Location
NC, US
Showcase(s):
1
Hardiness Zone
7a
Country
United States
you can test the water in the barrel for the pH number and make sure it's not acidic before put it in there. I dont see any other reason not to (i have rain water directly drain from the roof to my pond).

You can put the pump back in and reduce the output level so it doesnt drain the pond again :)

Where does the water from the green box come out at?
 
Joined
Apr 6, 2016
Messages
20
Reaction score
6
Country
United Kingdom
There is a hose between the water feature and the green mesh . I'm going to have a look in the green box , see if it needs cleaned then I'll put it back in , I can't get a ph test untill Saturday
 
Joined
Jun 5, 2013
Messages
2,189
Reaction score
1,327
Location
NC, US
Showcase(s):
1
Hardiness Zone
7a
Country
United States
There is a hose between the water feature and the green mesh . I'm going to have a look in the green box , see if it needs cleaned then I'll put it back in , I can't get a ph test untill Saturday
oh you mean that tire pots thing? the water from green box goes there? Will it go back to the pond? I couldnt see how it'll return the water to the pond, but may be it's hidden somewhere.

you can instead of using the fountain, divert the water to the filter in the green box instead?
 

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments. After that, you can post your question and our members will help you out.

Ask a Question

Members online

No members online now.

Forum statistics

Threads
30,695
Messages
507,438
Members
12,955
Latest member
javastudios

Latest Threads

Top